Reklama
 
Blog | Standa Salvet

Stropnický for prezident

Nedávná slova pana prezidenta Zemana, že je potřeba se vymanit z područí Evropské unie a USA, která pronesl během návštěvy čínského prezidenta, vyrazila dech i mě. Proto bych se rád připojil k výzvě časopisu Respekt, který se v článku “A prezidentem se stává” a “Kdo porazí Zemana” poohlíží po vhodném jeho nástupci ve funkci hlavy státu a v podstatě tak zahajuje prezidentskou kampaň pro volbu v roce 2018.

Demokracie není samozřejmost, je třeba za její ideály neustále bojovat. Nejdemokratičtější institut, přímá volba, nám v roce 2013 nadělila nejméně demokratického prezidenta, jakého si lze představit. Pan Zeman od začátku svého působení v prezidentském úřadě podrývá demokratické kořeny a prozápadní směr, kterým zaplaťpánbů naše země ještě stále směřuje. Záměrně mystifikuje, viz případ Peroutka, nerespektuje svobodu slova a politického vyjadřování s poukazem na kauzu blog paní učitelky Tykalové, staví potěmkinovy vesnice v podobě předem připravených otázek, na které se ho mají studenti-ovce ptát, viz kauza Střední vinařská škola Valtice, vyhrožuje kalašnikovem svým politickým oponentům, diktátorským režimem v Rusku perzekuované členky hudební skupiny ,,Pussy riot” tituluje vulgárním označením ženského pohlavního orgánu, plazí se před Putinem ještě trapněji než Hácha před Hitlerem, když jako jediný z hlav států Evropské unie přijme pozvání na Putinovu armádní přehlídku v Moskvě a záměrně tak ignoruje bojkot našich spojenců, kteří tak chtěli vyjádřit protest proti vojenskému napadení Ukrajiny Ruskem a jako pověstnou poslední kapku pronese  při návštěvě čínského prezidenta v Praze onu zmiňovanou glosu…..

 

Proboha, co se ještě musí stát, aby ostatní demokratické instituce, Ústavní soud, parlament, Senát nebo vláda odvolaly pana Zemana z funkce? Několikrát porušil prezidentskou přísahu, ve které slíbil, že bude ctít zákony této země, že chce národ sjednocovat. Jak je možné, že prezident může nerespektovat rozhodnutí soudu, neuznat svou chybu a neomluvit se, nepustit studenty na Albertov k výročí 17. listopadu, legitimizovat šíření nenávisti ve společnosti, a tak dále, a tak dále? Je prezident vůbec odvolatelný?

 

Bohužel to vypadá, že jediná možnost, jak se ho zbavit je zvolit si prezidenta nového. Bude to, ale těžké. V médiích se uvádí, že Zeman má aktuálně 65% podporu. Mimochodem netuším, kde se to číslo vzalo, zdá se mi dost nereálné, neboť koho znám, ten sdílí mé negativní postoje. Demografická křivka je ale zřejmě neúprosná. Už vidím ty polosenilní venkovské babičky, které pro něj budou hlasovat, nadšené, že “zemák” zajel i do jejich vesnice a nasliboval jim hory-doly.

 

Souhlasím s Respektem, že je třeba vhodného kandidáta začít hledat již nyní. Musí to být respektovaná, dostatečně populární osobnost, která bude mít šanci získat podporu napříč politickým spektrem. Národ se musí zase jednou sjednotit, aby si vytrhl osi.. trn z paty. Pokud se bude hlasování drolit a budeme vybírat z pěti, šesti kandidátů, naděje na úspěch bude malá. Kandidát, na jehož bedra naložíme své naděje musí být distingovaná, vyrovnaná osobnost, nejlépe s diplomatickými zkušenostmi. Měl by plynně hovořit cizími jazyky. A abychom nepokročili z bláta do louže, měl by mít už dnes jasně vyprofilované zahraničně-politické názory. Neměl by být nijak spjat se stranami, které v minulosti, trpěly korupčnickými vazbami,  což bohužel v podstatě vylučuje většinu potencionálních kandidátů tradičních stran pravicového (ale i) levicového spektra.

 

Co s tím? Masaryk je mrtev, Havel je mrtev a nikdo další takový není na obzoru. Proto bych si ještě jednou dovolil citovat Erika Taberyho, který citoval Karla Poppera,,Má-li naše civilizace přežít, musíme se zbavit zvyku uctívat velké osobnosti. Velké osobnosti se mohou dopustit velkých chyb” Požadavky na příští hlavu státu jsou vlastně malé. Stačí když bude ctít demokratická pravidla, svou roli v ústavním systému. Vše ostatní je vedle vidiny pokračování Miloše Zemana v prezidentském úřadě druhotné, píše dále Tabery a já s ním plně souhlasím.

 

I když, co se týče výběru vhodného kandidáta už bych tak optimistický nebyl. Najít kanditáta, který bude vyhovovat všem vzneseným požadavkům jednoduché nebude. Musí to být sázka na vítěze, sázka na jistotu. Miloš Zeman je zkušený politický matador, který se navíc nebojí použít nečestných prostředků tzv. “podpásovek”, což se ostatně ukázalo v minulé kampani v roce 2013. Dle mého názoru by byl vhodným kandidátem na úřad prezidenta pan Martin Stropnický, současný ministr obrany. Má podporu hnutí Ano, které má v současnosti nejlepší volební preference. Neměli by s ním mít větší problém ani ČSSD a KDU-ČSL, neboť s ním aktuálně spolupracují v rámci vládní koalice. Kdyby měl u svých kolegů ve vládě nulovou podporu, premiér Sobotka by ho jistě odvolal z úřadu. Navíc je to dostatečně populární (profláknutá) osobnost, vystudovaný herec, kterého léta vídáme na televizní obrazovce. Mimochodem v seriálu Kriminálka Anděl v roli majora Tomečka byl vynikající a doufám, že si tím získal srdce oněch zmiňovaných vesnických stařenek 🙂

 

Kromě hereckého povolání má za sebou i úspěšně zvládnuté diplomatické mise. V jeho životopisu uvedeného zde (http://zivotopis.osobnosti.cz/martin-stropnicky.php) se uvádí, že působil jako velvyslanec v Itálii, v Portugalsku, ve Vatikánu. Mluví anglicky, francouzsky a italsky, pasivně německy, rusky a portugalsky. Názory má střídmé, snaží se spíše uklidňovat, sjednocovat veřejnost, přičemž nejde a priory na ruku médiím. Z jeho prohlášení ohledně dalšího směřování naší armády jasně vyplývá, že má jednoznačný názor na to, kdo jsou naši spojenci a kde leží Ruská federace. Jediné jeho známější škobrtnutí nastalo v případu Fajád. Snad se chtěl  zastat svých podřízených ve Vojenské rozvědce, snad nechtěl pořádat “hon na čarodějnice.”  Když  uvedl, že k žádnému zásadnímu pochybení ze strany Vojenského zpravodajství nedošlo, muselo mu být jasné, že tímto prohlášením ztrácí politické body. Alespoň slíbil, že co se týče zjištěných dílčích nedostatků, byla přijata opatření, aby k nim v budoucnu nedocházelo.

 

Osobně toho člověka neznám, nikdy jsem se s ním nesetkal, s hnutím Ano nesympatizuji. Přesto bych vás chtěl poprosit, pane Stropnický, jestli čtete můj článek, zvažte svou kandidaturu na úřad prezidenta. Zbavte nás toho Zemana, vraťte výrazu “český prezident” důvěryhodnost a důstojnost a doufejte pak s námi, že to snad pomůže zachovat demokratický politický systém i do dalších let, neřku-li desetiletí.

 

Potřebujeme Vás!

Reklama